Site Loader

Međunarodna pomorska organizacija objavila je novi vodič za podršku zemljama da uspostave lučke prihvatne objekte za prijem morskog plastičnog otpada sa brodova.

Plastični otpad ima razorne posledice po naše more, okeane, morski život i zdravlje ljudi. Neki naučnici upozoravaju da će do 2050. godine količina plastike u moru biti veća od ribe.

Vodič za sprovođenje studija tehničke izvodljivosti za uspostavljanje lučkih prihvatnih objekata za plastični otpad razvio je tim GloLitter Partnerships.

Ovaj vodič možete klikom na linku:

Online – GloLitter TEFS (ENG) – Guidance Document on Conducting Techno-Economic Feasibility Studies for the Establishment of Port Reception Facilities for Plastic Waste.pdf (imo.org)

U vodiču su navedeni troškovi rada lučkog prihvatnog objekta i prihodi koje takvi objekti mogu ostvariti.

On pruža alate i smjernice za sprovođenje ekonomskih procjena i studija tehničke izvodljivosti u vezi sa lučkim prihvatnim objektima za plastični otpad koji nastaje na brodovima, uključujući ribolovnu opremu.

Studije slučaja postrojenja za prihvat otpada u različitim lukama širom svijeta (velikim i malim) koriste se da ilustruju relevantne tokove prihoda i rashoda.

Luke treba da pokriju troškove nastale prikupljanjem i tretmanom otpada primljenog sa brodova naplatom direktnih i/ili indirektnih naknada i prodajom proizvoda dobijenih od otpada.

U manjim lukama sa ograničenim pristajanjem plovila, smatra se da je od suštinskog značaja da svi brodovi doprinose troškovima obezbjeđivanja prihvatnih objekata, uključujući i one brodove koji ih zapravo ne koriste.

Prihvatni objekti u velikim lukama su u pripravnosti 24 sata, tako da brodovi koji treba da odlože otpad ne odugovlače nepotrebno. U manjim lukama ovo bi bilo preskupo.

IMO preduzima mjere za rešavanje problema morskog plastičnog otpada sa brodova. Godine 2021. Komitet za zaštitu morske sredine (MEPC) usvojio je svoju strategiju za rješavanje morskog plastičnog otpada sa brodova.

Cilj je da se do 2025. godine postigne nula ispuštanja plastičnog otpada sa brodova u more.

GloLitter je partnerski projekat IMO-a sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (FAO) koji finansiraju Norveška, Kraljevina Saudijska Arabija i Komonvelt Australije.

Pomaže zemljama u razvoju da spriječe i smanje morsko smeće, posebno plastično morsko smeće, u sektoru pomorskog transporta i ribarstva i identifikuju mogućnosti za smanjenje upotrebe plastike u obije industrije.

Projekat proširuje kapacitete vlade i upravljanja lukama i podstiče pravne, političke i institucionalne reforme na nivou zemlje razvojem mehanizama za održivost i unapređenjem regionalne saradnje.

12.03.2024.

Post Author: captain